
- 31 Δεκεμβρίου 2024
- 0 Μου Αρέσει
- 293 Προβολή

Η Βασιλόπιτα 2025 είναι ένα ιδιαίτερο και εορταστικό γλυκό που συνδυάζει παραδοσιακά υλικά με ξεχωριστές πινελιές, όπως τα φουντούκια, τα κάστανα και η αρωματική γκανάζ σοκολάτας. Ιδανική για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με γεύση και ευωδιά, αυτή η βασιλόπιτα εντυπωσιάζει τόσο με τη γεύση όσο και με την εμφάνισή της.
Υλικά για τη Βασιλόπιτα
Για τη ζύμη της βασιλόπιτας θα χρειαστείτε:
- 150 γρ. φουντούκια, για πλούσιο, καβουρδισμένο άρωμα,
- 100 γρ. ξανθές σταφίδες, που προσθέτουν γλυκιά και φυσική γεύση,
- 200 γρ. βρασμένα κάστανα, για βουτυράτη υφή και βάθος γεύσης,
- 300 γρ. φρέσκο βούτυρο, για πλούσια γεύση και αφράτη υφή,
- 6 αυγά, που δένουν τα υλικά μεταξύ τους,
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη, για γλυκύτητα και λεπτότερη υφή στο μείγμα,
- 400 γρ. αλεύρι, για τη βάση της ζύμης,
- 30 γρ. μπέικιν πάουντερ, που βοηθά στο φούσκωμα,
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, για ζεστά, χειμωνιάτικα αρώματα,
- 1 πρέζα αλάτι, που αναδεικνύει τη γεύση,
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, που δίνει φρεσκάδα και αρωματική ένταση, και
- 80 γρ. νερό, για να δέσει το μείγμα.
Υλικά για τη Γκανάζ
- 250 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας, για την επικάλυψη, και
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος, για βελούδινη υφή.
Υλικά για τα Γράμματα
- 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και
- Λίγες σταγόνες νερό, για την παρασκευή του γλάσου.
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της Ζύμης:
- Στο κάδο του μίξερ, χτυπήστε τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο μέχρι να δημιουργηθεί ένα λευκό, αφράτο μείγμα.
- Προσθέστε τα αυγά, ένα-ένα, και συνεχίστε το χτύπημα για λίγα λεπτά, ώστε να ενσωματωθούν καλά.
- Αφαιρέστε τον κάδο από το μίξερ και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά (φουντούκια, σταφίδες, κάστανα, μπαχαρικά, ξύσμα πορτοκαλιού, μπέικιν πάουντερ, αλεύρι, αλάτι και νερό). Ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ψήσιμο:
- Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά ένα στρογγυλό ταψί. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180°C για 40-45 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι η βασιλόπιτα είναι έτοιμη τρυπώντας την με ένα μαχαίρι: αν βγει καθαρό, έχει ψηθεί σωστά.
- Προετοιμασία της Γκανάζ:
- Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φτάσει κοντά σε σημείο βρασμού.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα την κουβερτούρα σε κομματάκια. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να δημιουργηθεί ένα λείο, γυαλιστερό μείγμα.
- Συναρμολόγηση:
- Βγάλτε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς. Αναποδογυρίστε τη σε μια πιατέλα και ρίξτε την γκανάζ από πάνω, καλύπτοντας ομοιόμορφα την επιφάνειά της.
- Διακόσμηση:
- Για τα γράμματα, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με λίγο νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα πηχτό γλάσο. Χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ή ένα κουτάλι, γράψτε τη χρονιά πάνω στη σοκολατένια επικάλυψη.
Σερβίρισμα
Η βασιλόπιτα είναι πλέον έτοιμη να κλέψει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι! Η σοκολατένια επικάλυψη και τα αρωματικά μπαχαρικά συνδυάζονται ιδανικά, ενώ τα φουντούκια, τα κάστανα και οι σταφίδες προσθέτουν υφή και νοστιμιά σε κάθε μπουκιά. Σερβίρετε τη με ένα ζεστό ρόφημα ή ένα ποτήρι αφρώδη οίνο για να καλωσορίσετε τη νέα χρονιά με στυλ!
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο που ακολουθεί
Αφήστε μια κριτική
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.