Βασιλόπιτα 2025

Βασιλόπιτα 2025

    Η Βασιλόπιτα 2025 είναι ένα ιδιαίτερο και εορταστικό γλυκό που συνδυάζει παραδοσιακά υλικά με ξεχωριστές πινελιές, όπως τα φουντούκια, τα κάστανα και η αρωματική γκανάζ σοκολάτας. Ιδανική για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με γεύση και ευωδιά, αυτή η βασιλόπιτα εντυπωσιάζει τόσο με τη γεύση όσο και με την εμφάνισή της.

    Υλικά για τη Βασιλόπιτα

    Για τη ζύμη της βασιλόπιτας θα χρειαστείτε:

    • 150 γρ. φουντούκια, για πλούσιο, καβουρδισμένο άρωμα,
    • 100 γρ. ξανθές σταφίδες, που προσθέτουν γλυκιά και φυσική γεύση,
    • 200 γρ. βρασμένα κάστανα, για βουτυράτη υφή και βάθος γεύσης,
    • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο, για πλούσια γεύση και αφράτη υφή,
    • 6 αυγά, που δένουν τα υλικά μεταξύ τους,
    • 250 γρ. ζάχαρη άχνη, για γλυκύτητα και λεπτότερη υφή στο μείγμα,
    • 400 γρ. αλεύρι, για τη βάση της ζύμης,
    • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ, που βοηθά στο φούσκωμα,
    • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και
    • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, για ζεστά, χειμωνιάτικα αρώματα,
    • 1 πρέζα αλάτι, που αναδεικνύει τη γεύση,
    • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, που δίνει φρεσκάδα και αρωματική ένταση, και
    • 80 γρ. νερό, για να δέσει το μείγμα.

    Υλικά για τη Γκανάζ

    • 250 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας, για την επικάλυψη, και
    • 200 γρ. κρέμα γάλακτος, για βελούδινη υφή.

    Υλικά για τα Γράμματα

    • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη και
    • Λίγες σταγόνες νερό, για την παρασκευή του γλάσου.

    Εκτέλεση

    1. Προετοιμασία της Ζύμης:
      • Στο κάδο του μίξερ, χτυπήστε τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο μέχρι να δημιουργηθεί ένα λευκό, αφράτο μείγμα.
      • Προσθέστε τα αυγά, ένα-ένα, και συνεχίστε το χτύπημα για λίγα λεπτά, ώστε να ενσωματωθούν καλά.
      • Αφαιρέστε τον κάδο από το μίξερ και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά (φουντούκια, σταφίδες, κάστανα, μπαχαρικά, ξύσμα πορτοκαλιού, μπέικιν πάουντερ, αλεύρι, αλάτι και νερό). Ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    2. Ψήσιμο:
      • Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά ένα στρογγυλό ταψί. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια.
      • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180°C για 40-45 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι η βασιλόπιτα είναι έτοιμη τρυπώντας την με ένα μαχαίρι: αν βγει καθαρό, έχει ψηθεί σωστά.
    3. Προετοιμασία της Γκανάζ:
      • Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φτάσει κοντά σε σημείο βρασμού.
      • Αφαιρέστε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα την κουβερτούρα σε κομματάκια. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να δημιουργηθεί ένα λείο, γυαλιστερό μείγμα.
    4. Συναρμολόγηση:
      • Βγάλτε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει ελαφρώς. Αναποδογυρίστε τη σε μια πιατέλα και ρίξτε την γκανάζ από πάνω, καλύπτοντας ομοιόμορφα την επιφάνειά της.
    5. Διακόσμηση:
      • Για τα γράμματα, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με λίγο νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένα πηχτό γλάσο. Χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ή ένα κουτάλι, γράψτε τη χρονιά πάνω στη σοκολατένια επικάλυψη.

    Σερβίρισμα

    Η βασιλόπιτα είναι πλέον έτοιμη να κλέψει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι! Η σοκολατένια επικάλυψη και τα αρωματικά μπαχαρικά συνδυάζονται ιδανικά, ενώ τα φουντούκια, τα κάστανα και οι σταφίδες προσθέτουν υφή και νοστιμιά σε κάθε μπουκιά. Σερβίρετε τη με ένα ζεστό ρόφημα ή ένα ποτήρι αφρώδη οίνο για να καλωσορίσετε τη νέα χρονιά με στυλ!

    Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το βίντεο που ακολουθεί

    ViberΑκολούθησε το TheCook.gr στο Viber για να βλέπεις νέες συνταγές!

    Ingredients

      Μπορεί επίσης να σας αρέσει

      Αφήστε μια κριτική

      The Cook
      Επισκόπηση απορρήτου

      Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.